Semineu decorativ

semineu decorativ electricVazut pana nu demult ca sursa unica de incalzire a locuintei, semineul a capatat cu timpul noi valente in amenajarile interioare. Astfel, de la rolul de baza, semineul a devenit un obiect de atractie si de decor in locuintele moderne. Aceasta in conditile in care semineul a ajuns sa nu mai constituie sursa principala de incalzire, capatand si un rol secundar, de semineu decorativ. Acest lucru s-a amplificat odata cu aparitia semineelor electrice, care au renuntat inclusiv la folosirea focului ca sursa de incalzire, caldura fiind generata electric, pe baza sistemelor de radiere si de convectie, asemanatoare aparatelor de tip aeroterma.

Cum alegem insa un semineu decorativ? Ne putem bucura de imaginea flacarilor si a jarului mocnit fara sa facem focul in casa si fara a pune in pericol sanatatea familiei? In cele ce urmeaza, va propunem o scurta prezentare a tipurilor de seminee electrice decorative, pentru a ne face o imagine de ansamblu asupra noilor tendinte in materie de incalzire si amenajari interioare.

Imaginea e totul

Pana a ajunge sa vorbim insa despre un semineu decorativ, trebuie spus insa ca semineele nu au fost intotdeauna asa cum le stim astazi. In secolele trecute, acestea erau construite din piatra masiva, vatra fiind destinata atat pentru incalzire, cat si pentru prepararea hranei. Cu timpul insa, casele boieresti si conacele au dus la crearea unei adevarate industrii a constructiei de seminee, unde mesterii sobari se intreceau in lucrari care mai de care mai dichisite.

Astfel, pe langa rolul de baza, acela de incalzire a locuintei, semineul devenea loc de legat prietenii si de depanat amintiri. Mai apoi, cel putin in traditia de peste Ocean, acesta a devenit simbolul sarbatorilor de iarna, daca ar fi sa ne gandim doar la ciorapii decorativi atarnati la gura semineului si imaginea lui Mos Craciun coborand pe horn. De aici poate si imaginea idilica pe care o avem despre seminee, care a dezvoltat in timp un adevarat cult pentru frumos si pentru arta constructiei de seminee decorative.

Opere de arta la indemana ta

Atunci cand vorbim despre un semineu decorativ, ne referim in primul rand la rolul pe care acesta il va juca in locuinta noastra. Astfel, putem spune ca forma semineelor si modul in care acestea sunt realizate se pot plia astazi pe aproape orice stil de aranjament interior. Pe piata, avem de ales intre o gama larga de seminee electrice cu format clasic, rustic sau modern. Primul lucru care ne atrage atentia la un semineu decorativ este mantaua. Aceasta reprezinta invelisul exterior al focarului, ce poate fi construita din cele mai diverse materiale.

Astfel, la un semineu decorativ putem opta pentru un design clasic, cu sculptura verticala in lemn sau turnate in ipsos, dupa cum putem opta pentru MDF sau materiale mai scumpe. In cazul unui semineu decorativ rustic, putem opta pentru achizitia unui focar simplu, completat cu o manta din piatra naturala sau gresie. In fine, pentru semineele din clasa de sus, avem la dispozitie marmura, un material practic nemuritor, care confera intregului ansamblu o tenta de durabilitate si autenticitate.

Cu manta sau fara?

Un semineu decorativ modern nu presupune insa obligatoriu prezenta unei mantale incarcate in sculpturi si modele artistice. Astfel, avem seminee care sunt frumoase prin insasi designul conceput pentru focar, singurul punct de atractie la acestea fiind flacarile palpaind din spatele sticlei termorezistente. Este cazul semineelor decorative de perete, care pot fi suspendate la orice inaltime, radiind in jurul lor caldura de care avem nevoie. Acestea pot fi incastrate in perete sau dispuse in fata lor, date fiind adancimile relativ mici.

In cazul unui semineu decorativ de perete, ca la toate tipurile de seminee electrice de altfel, caldura nu provine de la flacara autentica, aceasta fiind redata prin intermediul unui ecran LED. In plus, nu exista niciun risc din punct de vedere al incingerii  suprafetelor adiacente, acestea fiind dotate cu sisteme de protectie la supraincalzire. Cat priveste forma unui astfel de semineu decorativ, aceasta poate lua aspectul unui semineu clasic, fie de forma longitudinala, intins pe orizontala, putand atinge la latimi de un stat de om. Acestea sunt preferate in livingurile spatioase, putand fi solosite la fel de bine in sali de evenimente sau in holuri de primire a oaspetilor.

Seminee verticale

Un alt tip de semineu decorativ este cel vertical. Acesta poate lua forma unei sobe vechi din fonta, cu picioare solide din metal, pentru mai multa stabilitate. Modelul poate beneficia de portite turnate cu aspect metalic, putand fi folosite foarte bine si ca etajere. Totodata, avem seminee verticale de forma cilindrica, unde focarul are o forma asemanatoare unui lampadar, cu singura diferenta ca becul este inlocuit de un insert semineu, sub forma unor busteni electrici incinsi. Marele avantaj al acestor tipuri de seminee este ca ele pot fi mutate in orice loc din casa fara probleme, cata vreme beneficiaza de o greutate redusa si alimentare la sursa clasica de curent alternativ.

Seminee de tip etajera

Simtiti ca livigului ii lipseste caldura si un plus de vitalitate, dar nu aveti si spatiul necesar pentru un semineu electric? Puteti opta pentru un semineu decorativ sub forma de etajera sau stand media, unde semineul vine amplasat in partea de joc, deasupra caruia putem aseza foarte bine un televizor sau un sistem audio. Este genul de comoda TV pe care si l-ar dori oricine in sufragerie sau in dormitor, creand o atmmosfera destinsa si romantica.

Ne putem lipsi de caldura la un semineu decorativ?

Daca v-ati gandit ca un semineu poate fi solosit doar pe timp de iarna, va inselati. Un semineu decorativ, asa cum ii spune si numele, este conceput in primul rand pentru a bucura ochii si simturile, nu neaparat pentru a emana caldura. Aceste seminee moderne pot functiona alternativ, si ca functie de incalzire, si ca functie strict vizuala.

Acest lucru este perfect posibil, cata vreme flacara reala este inexistenta in cazul focarului. Acesta poate fi oprit, fara a emana caldura, in vreme ce efectul de flacara va fi reprodus pe un ecran LED 3D, in cel mai autentic mod cu putinta. Sunt seminee electrice care ofera zeci sau chiar sute de modele de flacara, cu efecte sonore care imita perfect zgomotul produs de bustenii incinsi. In acest mod, cu functia de incalzire oprita, un semineu decorativ poate fi folosit practic in orice anotimp.

Caldura si estetica, intr-un singur dispozitiv

Avand in vedere multitudinea de oferte, putem spune ca piata semineelor decorative acopera orice exigente in materie de frumos. Atat semineele de tip clasic, cat si cele verticale sau pe post de comoda, redau atmosfera noptilor de poveste, indiferent de anotimp. Iar daca dorim sa oferim un plus de culoare si de gust locuintei noastre, putem spune ca alegerea unui semineu decorativ este un „must have” al amenajarilor interioare moderne.

 

Compare items
  • Total (0)
Compare
0